Ootame Sind juba viiendat korda toimuvale Lõuna-Eesti Toidukonverentsile – 19. oktoobril Põltsamaal.

Miks seekord Põltsamaa? Sest see on kaunis linn Eestimaa südames, kuhu võõrustaja Jõgevamaa soovib meid tuua ! 🙂

Konverentsi teemaks on (Maa)ettevõtlus kui elustiil – amatöörist professionaaliks.
Eestimaal on nii palju toidutootjaid-, pakkujaid, kelle tegevus alguse saanud kirest, hobist, elustiilist, mis nüüd toob ka leiva lauale. Kuidas on nende ettevõtjate teekond olnud, mis on olnud väljakutsed, karid, mis on olnud õnnestumised, ehk ka õnnelikud juhused – tule kuula!

Moderaatoriks ehk päevajuhiks on Erlis Schönberg – Mulgimaa mees, maitsemeelelahutaja, Peakokkade Ühenduse liige, Eesti kodukokk 2010.

Oma kogemuslugusid tulevad toidukonverentsile jagama järgmised Lõuna-Eesti ettevõtjad (nimekiri võib veel muutuda):

Meemeistrid OÜ, mesindustalunikud Kristi ja Raul, kes enne murrangulist otsust mesindusele tõsisemalt pühendudad, olid sellega tegelenud juba kümmekond aastat!

Pereettevõttest Siidrikoda on kasvanud välja uus tegevussuund ja bränd – restoran KODAS, mida veab eest peretütar oma 3 sõbrannaga, kellega koliti selleks pealinnast Põlvamaale..

Viinamärdi Talu on väike perefirma Tartumaal. Talus kasvatatakse piimalambaid ja talu meiereis valmistatakse „Ehtsa talutoidu“ märki kandvaid tooteid nii lamba- kui ka lehmapiimast.  Valmivad juustud valmivad käsitööna ja on itaaliapärased, kuna talu peremees ja juustumeister Denis Pretto on pärit Itaaliast.

Mulgi Pruulikoda on 2015. aastast tegutsev väike talupruulikoda Lõuna-Viljandimaal, mis kannab Karksi kandi õllepruulimise traditsiooni moodsal viisil edasi. Lauri Vaiksaare pruulitud õlu on pastöriseerimata ja filtreerimata – ehe ning maitseküllane. Lisaks võõrustatakse seltskondi, kel huvi õlletootmise vastu.

Otepää kõrgustikul vaarikaid kasvatav Tedre talu on võtnud eesmärgiks võtta vaarikatest välja niipalju kui võimalik ning nüüdsest on talu asunud lisaks mahlatootmisele pressima ka vaarikaseemnetest üliväärtuslikke vitamiine ja rasvhappeid sisaldavat õli. Tedre talu pererahvas Kadri Kalmus ja Raivo Teder on vaarikaid kasvatatud ja marju müüdud üle 20 aasta.

Andri-Peedo talus hakati kitsi pidama 2009. aastal, 2017 avati Põhjamaade moodsaim kitsefarm. Rajatud on avar ja valgusküllane kitselaut, Eestis ainulaadne heinakuivati, kõrgtehnoloogiline meierei ja hubane talupood. Kitsedele heade elutingimuste loomise ja eriti kvaliteetse söögi andmisega on perefirma võimeline pakkuma kitsepiima ja juustusid, mida hindavad kõrgelt ka mitmed tippkokad.

Eikellegimaa MTÜ on elav näide säilenõtkest (loe: jätkusuutlikust) talust. Elades loodusega koos, mitte selle arvelt. Tasaareng. Tegemist on looduslähedast eluviisi propageeriva MTÜ-ga.

Ostrova Mari on pereettevõte, mis kasvatab Setomaal mustsõstraid, mustikaid ja vaarikaid. Ettevõte viljeleb mahepõllumajandust – marjaistanduses ei kasutata keemilisi taimekaitsevahendeid ega mineraalväetisi. Mustsõstardest toodab Ostrova Mari koostöös Polli Aiandusuuringute keskusega mahla, jahu ja toormoose. Lisaks on tootenimistus ka külmutatud marjad.

Alatskivi Mõisamaitsed on väike pereettevõte, mis toodab vanas Alatskivi mõisa jääkeldri hoones peamiselt käsitööveine, lisaks teesid, maitseäädikaid ja muud põnevat. Kõik see valmib kodukandi marjadest, puuviljadest ja aasataimedest. Külli Must vedas aastaid Alatskivi mõisakompleksi taastamist, kuid toidutehnoloogina pööras oma hobi ettevõtluseks..
Majaperenaise spetsialiteet on käsitööveinid, mida lisaks kaasamüügile on võimalik siin ka degusteerida.

2018. aastal sündinud Green Bite OÜ  toodab putukastest toitu – kilgileibasid ja toorbatoone, mis on välja töötatud Eesti teadlaste kaasabil. Ettevõtte lõid kaks õde – Külli Lokko ja Marge Kõllamägi, kellest esimene esindab teadust ja teine ettevõtlust. Startupile kohaselt on ettevõtte ärimudel kahe ja poole aasta jooksul oluliselt muutunud, arenedes algsest katsefarmist, kilkide kasvatamisest ja kilgijahu valmistamisest tervislike lõpptoodete valmistajaks.

Sarnaselt eelmisele aastale on konverentsi raames plaanis väiketootjate toodete esitlemine, degusteerimine, nö minimess.

Registreerimine kuni 11. oktoobrini SIIN. Konverents on osalejatele tasuta ja toimub hübriid-üritusena, ehk võimalik osaleda nii füüsiliselt kohale tulles, kui läbi veebi.

Konverentsi korralduses löövad kaasa erinevate toiduvõrgustike eestvedajad üle Lõuna-Eesti, sh Jõgevamaa Koostöökoda, TÜ TaluturgPõlvamaa ArenduskeskusViljandimaa ArenduskeskusTartu TeadusparkEMÜ Polli Teadmistepõhiste tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskusTartumaa ArendusseltsValgamaa Arenguagentuur,  Võrumaa Talupidajate Liit/ Uma Mekk, MTÜ Seto KüükEesti Maaturismi Assotsiatsioon, MTÜ Sibulatee ja MTÜ Mulgi Väiketootjate Liit.

Tähelepanu! Konverentsile pääseb vaid COVID- tõendiga, ehk kas kinnitus COVID-19 haiguse läbipõdemise kohta (180 päeva jooksul), koroonapassiga (vaktsineerimiskuuri läbimist tõendav dokument) või negatiivse testitulemuse esitlemisega (kiirtest või PCR test). Täpsemad tingimused sõltuvad tol hetkel kehtivatest piirangutest ja reeglitest.

Lisainformatsioon:
Elo Mets

Projektijuht, Tartu Ärinõuandla
e-post: elo.mets@arinouandla.ee või tel. 511 3932


Ülle Jukk

Kohaliku toidu spetsialist, Jõgevamaa Koostöökoda
e-post: ylle@jogevamaa.com või tel. 5305 6322