Haridusasutuste tervisedendus

Koos Tervise Arengu Instituudi ja Tervisekassaga aitame kaasa sellele, et laste ja noorte tervis ning heaolu Jõgevamaa haridusasutustes oleks süsteemselt toetatud.

 

Tervisekassa ja Tervise Arengu Instituut, maakondlikud arenduskeskused ja omavalitsusliidud alustasid 2024. a alguses koostööprojekti, mille raames värvati kõikidesse maakondadesse tervisedendajad, kes töötavad oma maakonna haridusasutustega.

Jõgevamaa haridusasutuste tervisedenduse spetsialist on  

Eva-Kristi Hein
+372 5333 5950
eva-kristi.hein@jaek.ee 

Illustreeriv joonis: Tervise Arengu Instituut

Haridusasutuse tervisedendaja ei siirdu konkreetsesse kooli või lasteaeda tööle, vaid teeb oma piirkonna haridusasutustega koostööd, pakkudes nõustamist ja infot ning luues üksteiselt õppimise ja kogemuse jagamise võimalusi. Oluline on tervisega tegeleda just haridusasutustes, sest seal veedavad lapsed ja noored suurema osa oma päevast.

Haridusasutuste tervisedendaja eesmärk on:
🔹suurendada lasteaedade ja koolide võimekust nii laste kui ka personali tervise ja heaolu toetamisel;
🔹pakkuda tuge laste ja noorte terviseprobleemide ennetamiseks, aga ka olemasolevatele probleemidele lahenduste leidmiseks, näiteks ülekaaluga võitlemisel, vaimse tervise murede toetamisel, sõltuvusainete tarvitamise vähendamisel;
🔹valdkonna strateegiline planeerimine maakonnas ja võrgustikutöö arendamine. 

Eesmärkide saavutamiseks on oluline:
🔹haridusasutusel kokku leppida ja mõtestada oma sisemised väärtused ja tegevused, mis kajastuvad tegevuskavas/tööplaanis;
🔹teha pikaajalisi plaane, et saavutada tervisedenduses jätkusuutlikkust;
🔹moodustada meeskond või tuumik, kes hoiab pidevalt kätt pulsil;
🔹meeskonna koolitamine, et tekiksid valdkondlikud kompetensid;
🔹lähtuda oma tegevustes tõenduspõhisusest.

Tõendatuse taseme saavutanud ja arengujärgus ennetusprogrammidega on võimalik tutvuda SIIN

Illustreeriv joonis: Tervise Arengu Instituut

Tervisedendus hõlmab tervislike valikute edendamist ja ennetavate tegevuste läbiviimist või toetamist – see hõlmab teadlikkust, füüsilist, vaimset tervist ja keskkonnamõjusid tervisele. Laiem eesmärk on suurendada Eesti elanike elukvaliteeti ja tervena elatud aastate arvu.

Illustreeriv joonis: Tervise Arengu Instituut