Jõgevamaa vaimse tervise konverents "Mustmiljon mõttevärki" puudutas osalejaid

22. oktoobril 2024 kogunes Põltsamaa lossis ligi 90 vaimse tervise huvilist, et arutleda ja omandada uusi vaatenurki vaimse tervise teemadel. Konverents keskendus vaimse heaolu mõtestamisele, pakkudes praktilisi tööriistu nii täiskasvanute kui ka noorte vaimse tervise hoidmiseks ja tugevdamiseks. Päev tõestas selgelt, kui sügavalt puudutavad vaimse tervise küsimused Jõgevamaa inimesi.

Osalejate tagasiside põhjal loodud mõttepilv peegeldab vahetult, kui inspireeriv ja vajalik see päev kõigile oli – autentne, siiras ja emotsionaalne. Tutvu vahetu tagasisidega mõttepilves.

Neuroteaduste doktor Cristina Kroon suutis oma ettekandes “Heaolu ajukeemia” keerulised aju protsessid selgelt ja arusaadavalt publikuni tuua. Ta jagas mitmeid teaduslikult tõestatud, kuid sageli alahinnatud nippe, kuidas enda eest paremini hoolitseda. Üheks mõjuvõimsaks viisiks, mis tõstab aju plastilisust ja soodustab virgatsainete optimaalset tasakaalu, on füüsilise aktiivsuse suurendamine.

Cristina Kroonist ja tema tööst saad rohkem lugeda tema kodulehelt cristinakroon.ee.

Teadveloleku ja enesejuhtimisoskuste koolitaja Lii Kaudne arutles teemal “Sotsiaal-emotsionaalne pädevus: trendisõna või võti väljakutsete seljatamiseks?”. Ta keskendus teadmiste, hoiakute ja oskuste komplektile, mis aitavad teadlikult ja paindlikult juhtida nii iseennast, oma emotsioone kui ka suhteid.

Liiga saab ühendust võtta tema kodulehekülje kaudu aadressil minaise.ee.

Põltsamaa Ühisgümnaasiumi koolipsühholoog ja Eesti Koolipsühholoogide Ühingu juht Karmen Maikalu pani osalejad meisterlikult mõtlema selle üle, miks lapsed käituvad nii nagu nad käituvad ning kuidas märgata varajasi märke.

Karmeni töö ja tegemiste kohta saab rohkem lugeda tema kodulehelt karmenmaikalu.eu

Pärnu Linnavalitsuse noortegarantii tugisüsteemi juhtumikorraldaja Triin Mäger keskendus oma ettekandes “Konfliktist koostööni – praktikaid väljakutsuvalt käituvate noortega suhtlemiseks ja toimetulekuks” lahenduskesksusele, koostöisusele ja praktilistele näidetele (sh meetoditele) töös “raskete” noortega, kellega on tavapärasest keerukam saavutada koostööd. 

Päeva sidus tervikuks perelepitaja ja terapeut Matti Orav, kes aitas leida rahu ja tasakaalu enese hoidmise teekonnal. Matti tegemistel saad silma peal hoida tema koguleheküljel mattiorav.ee.

Päeva tõeliseks kirsiks tordil oli Ruutu10 ja Peaasi.ee koostöös sündinud lõbus, hariv ja vaimset tervist toetav improkomöödia, mis pakkus rohkelt naerupisaraid. 

Konverentsi jätkuna on tulemas kaks õpiampsu. 12. novembril toimub “Uimastiennetus töös noortega” ja 5. detsembril õpiamps „Usalduse ehitamine (koos)töös noortega“. Sihtrühmaks on Jõgevamaa laste ja noortega töötavad spetsialistid. Õpiampsude kohtade arv on piiratud ja seepärast toimub sihtrühmale otsepakkumine. 

GALERII:

NB! Suurem valik fotosid ilmub peagi JAEK-i koduleheküljel. Fotode autor: Eleriin Aab.

Konverents toimus projekti “Iga Jõgevamaa noor on ühiskonna osa” raames, mida kaasrahastab Euroopa Liit. Konverentsi korraldasid: Eva-Kristi Hein ja Airi Parv.

Täname meeldiva koostöö eest: Reigo Tõnisson, Eleriin Aab, Põltsamaa Loss ja Restoran Oberpahlen. 

Kaasrahastanud Euroopa Liit