JAEK, ettevõtluslaager

Suvi on lõpusirgel ning meie noored alustanud uut õppeaastat erinevates õppeasutustes. Lõppenud suve teisest poolest jääb aga paljudele noortele mälestuseks esmakordselt aset leidnud ettevõtluslaager STARTUP SAFARI.

Kuue Lõuna-Eesti maakonnaga loodud projekti üheks eesmärgiks on Jõgevamaale luua uutmoodi laagrikontseptsioon- täielikult ettevõtlusele ja ettevõtlikkusele keskenduv nädal.

12-18. augustil kogunesid kõikidest piirkondadest registreerinud noored Torma Põhikooli juurde ning avasid oma suve suurima seikluse. Laagrisse sai kandideerida kuni 40 Jõgevamaa noort. Esimesel päeval alustati koos ARLET PALMISTEGA  tutvumist ning meeskondade loomist. 13-18 aastaseid noori oli tulnud kokku nii Mustvee-, Põltsamaa- kui Jõgeva vallast.

Seiklusmängudele järgnes fotojaht, kus loodud meeskonnad pidid ette antud märksõnade järgi valmis tegema video. Tuli olla loov ning leida territooriumilt miski, millega seda märksõna edasi anda pildi või videona. Lõbusaid videoid vaadati õhtul ühiselt. Muidugi lõid siin kaasa ka laagri juhendajad.

Ettevõtluslaagri esimesest päevast ei puudunud ka kohe ettevõtja kogemuslugu ning noortele tuli oma loodust rääkima Vudila mängumaa ja Viikingite küla asutaja Kajar Lember.

Teisel laagripäeval käidi külastamas kohalikku ettevõtet SADALA AGRO, kes rääkis päris põllul, kuidas nende ettevõte alguse on saanud, millega tulu teenitakse, millised on riskid ja palju muud. Arutleti ka, et kui noortel peaks tekkima soov mõni idufirma luua, milliseid uudseid tehnoloogilisi lahendusi näiteks Sadala Agro oma ettevõtte tegevuse arendamiseks vajaks. Oluline sõnum ka noorte jaoks oli siin kindlasti see, et täiesti sobilik on käia ka ettevõtetes küsimas, et mida arendada ning kuidas kireesti digitehnoloogias kohanevad noored äripartneriteks ettevõtetele tulevikus olla saaksid.

Päeva teises pooles tuli laagrisse RODE LUHAÄÄR, kes tegi noortele põhjaliku ülevaate startup-ide maailmast- kuidas need tekivad, milliseid mõisteid valdkonnas kasutatakse, kuidas investoreid kaastakse ning mida on Eesti startupid maailma maastaabis teinud. Koolitusele järgnes häkaton, mille tulemusena pidi laagri noored jõudma meeskondades oma ideedeni, mida laagri päevade vältel arendada. Esimeseks proovikiviks sai noortele ka teadasaamine, et ideid tuleb päevas mitmetel kordadel kõigile ette hakata kandma. Siit algas üks suuremat-sorti esinemisjulguse- ja oskuse treenimine. Päeva lõpetati hilise kinoõhtuga ning muidugi vaadati temaatilist filmi „Ükssarvik“.

Kolmapäeval läks aga juba tõsiseks õppetööks- Koolitama tuli JANEK POPELL, kes on ettevõtluse õppejõud nii põhi- kui ülikooli õpilastele. Janeki kaasabil hakati kaardistama oma ideede olemust, mõtlema kuidas ja mida plaanitakse turule tuua, kellele. Kuidas see välja näeb, miks see vajalik on, millist probleemi see turul lahendab. Kogu päeva vältel pidid meeskonnad igat loodud etappi taas kõigile esitlema ning vaikselt hakkasid noored juba ka mõistma meeskonnatöö olemust ja olulisust. Algasid ka täiesti loomuliku osana protsessist konfliktifaasid. Päris riidu siiski ei mindud ning tekkinud erimeelsustele järgemööda ka lahendusi  otsiti.

Õhtul tulid aga ette planeeritud muudatused ning kogu laagriliste seltskond asus juba tuttavaks muutunud Torma Spordihoonest uude majutuskohta seiklema. Järgmiseks peatuspaigaks sai Kuremaa Elamuskeskus. Uus peatuspaik tõi uue energia, kohanemisoskuste treenimise. Kuna saabumine sel õhtul oli hiline, pakkus Kuremaa rannakohvik imemaitsvaid burgereid ning veetsime aja enne magamaminekut rannas.

Uus päev tõi taas ettevõtluskoolituse Janek Popelliga. Lõunaks olid äriideed juba nii palju esitlusvalmis, et meeskonnad senise töö said kõigile taas ette kanda. Suurima arengukoht oli noortele kindlasti just esinemisjulguse arendamine, sest igapäevaselt tuli seda teha mitmeid-mitmeid kordi. Peale lõunasööki külastas laagrilisi noorte seas väga populaarseks sisuloojaks saanud JÜRI RATAS. Oli näha, et noortel oli tõeliselt hea meel temaga kohtuda ning külalise poolt edastatavad sõnumid olid nende jaoks olulised. Lisaks valdkonna kogemustele rääkis Jüri ka distsipliini olulisusest, spordist, eesmärkidest. Noored said pilte teha ning Jüri pidas oluliseks kajastada külastust ka oma Facebooki lehel (https://www.facebook.com/share/p/YDeoq65dLF6YzLE3/ ).

Kolmandaks töötoaks sel päeval oli investeerimine ning seda viis läbi samuti noorte seas populaarne RAHAKRATT. Lisaks oma kogemusele investeerijana rääkisime ka säästmise olulisusest ja nippidest.

Õhtuti said noored oma loodud meeskondi läbi erinevate seiklusmängude proovile panna. Testida juhtimisoskusi, meeskonna koostöövõimekust ning omavahelist suhtlemisoskust. Seda läbi paintballi, seebihoki ja vibuvõistluste.

Reedeks olid ettevõtluslaagri noored oma äriideedega juba jõudnud lahti mõtestada, et mida turule tuua tahetakse, kellele ning mida selleks teha tuleb. Oli aeg turunduse, avaliku esinemise ja AI õppimiseks, et saada teadmisi, kuidas siis klientideni jõuda. Hommikuse töötoa turundusest viis läbi BRIT MESIPUU, kes pakub ettevõtetele teenust valdkonnas ning omab pikaajalist kogemust. Brit õpetas, kus ja kuidas oma kliente püüda ning milliseid kanaleid kasutada. Peale lõunat tuli koolitust tegema MAIA KLAASSEN. Oma tohutu energia ja esinemisoskusega said noored teada, kuidas kurikuulus AI üldse töötab, kas saadud vastuseid saab alati usaldada ning kuidas tööriista üldse kasutada. Kuna Maia on spetsialist ka ajakirjanduses ei jätnud me kasutamata ka võimalust selles valdkonnas oskusi saada. Iga meeskond pidi tegema intervjuu oma toote/teenuse kohta ning seda filmima. Valminud materjalid vaadati ühiselt koos Maia nõuannetega üle.

Laupäev sai noortele väljakutse päevaks- sõideti ühiselt Jõgevale ning ülesandeks oli sel päeval õppida tundma bartertehinguid. Tehing, kus raha ei kasutata, kuid kaup liigub järjest parema asja vastu. Iga meeskond sai kirjaklambri ning 1,5 tunni jooksul oli aega mööda linna käia ning oma läbirääkimisoskused tõsiselt proovile panna. Tulemused olid võimsad- meeskonnad olid jõudnud kirjaklabrist iphone laadijate, potilillede, serviisi või veepudeliteni. Siinkohal tänan südamest Jõgeva linna elanikke, ettevõtjaid ja külastajaid sel päeval, kes väga usinasti olid valmis rohelistes särkides noortega koostööläbirääkimisi pidama ning nii osavõtlikud olid!

Saak üle loetud ja punktid kirja saadud oli aeg nüüd ometi pisut hoog maha võtta ning järgmiseks peatuspaigaks sai Vudila mängumaa. Enne õhtuseid ettekandeid said noored pisut puhata veepargis ning juba oligi aeg oodatud finaaliks. Õhtul tuli žüriile oma miniatuurseid äriplaane 5 minuti jooksul esitleda.

Seekord valiti loomulikult ka võitja. Peaauhinna 500€ sai 1 meeskond. Auhinnafondiga toetasid meie oma Jõgevamaa ettevõtjad, RIINA PAJULA ja ÜLAR TOOMING. Lisaks toetas Kamari Wpark kinkekaartidega ning sisulooja HEELIA SILLAMAA saatis kõigile laagris osalevatele noortele oma uue raamatu „Filtriteta filtritest“.

Peaauhinna punktid kogunesid kolmest astmest: meeskonnatöö, bartertehingute tehingute arv ning žürii punktid esitlusele. Noorte motivatsioon peaauhinda võita oli väga suur ning kõik meeskonnad pingutasid tohutult. See tegi ka punktide jagamise ja žürii töö äärmiselt keeruliseks. Võitjat oli valida raske.

Lõpptulemusena võitis peaauhinna kolme noore loodu, lemmiklooma ilukliiniku idee.

Nädala kestnud ettevõtluslaager STARTUPSAFARI oli kindlasti noortele parajaks väljakutseks. Vaba aega oli minimaalselt ning tegevused nõudsid palju kaasamõtlemist ja -löömist. Samuti oli esimestel päevadel noortel vaja energiat kohanemiseks valdkonnas- meeskonnatööga pidi nädala lõpuks jõudma seatud eesmärgini ning esimesed konfliktifaasid said meeskondades alguse just sellest, et mõne meeskonnaliikme panus ei olnud teiste jaoks piisav. Noorte tagasiside laagri lõpuks oli väga positiivne ning enamus noori palusid end juba järgmise suve laagrisse kirja panna. Seda võimaldada korraldajad muidugi ei saa. Ettevõtluslaager STARTUP SAFARI  toimub kindlasti ka järgmisel suvel , kuid nagu ka sel aastal peavad noored esitama oma sooviavalduse ning põhjendama oma siirast huvi tegevustes nädala vältel kaasa lüüa.

Ettevõtluslaager STARTUP SAFARI sai ellu kutsutud koostööprojekti LEEN (Lõuna-Eesti ettevõtlikud noored) toel. Iga-aastaselt on plaanis teha laagris kindlasti ka uuendusi-muudatusi, et ka need noored, kes mitmel aastal osaleda plaanivad, saavad uusi oskusi omandada. LEEN projekti toel saame laagrit korraldada kolmel aastal. Eesmärgiks oleme võtnud teha laagri tegevused igal aastal erinevas maakonna vallas. Sel aastal olime peamiselt Jõgeva valla territooriumil, järgmisel ning ülejärgmisel aastal toimuvad tegevused Põltsamaa- ja Mustvee vallas.

Eduka tegutsemise taga on aga alati hea meeskond. Laagri korraldaja SA Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus tänab hea koostöö eest meie haridusasutusi, kes infot noortele laagri kohta juba kevadel jagasid, noortekeskusi, omavalitsusi , majutusasutusi ja ettevõtjaid. Nagu ikka- üksi küll kiiresti kuid koos kaugemale. Loodame, et ettevõtluslaager annab meie maakonna noortele mitmeid erinevaid oskusi (ettevõtlus, ettevõtlikkus, sotsialiseerumine, esinemine, meeskonnatöö jne) ning sellest saab jätkusuutlik ettevõtmine. Suur kummardus ka meie vaprate laagrikasvatajae ees – Kadri Kommer, Anneli Plaado, Helena Nõmmik, Sandra Poklonov ja Teele Laanes, NEET noorte projektijuht Airi Parv. Aitäh Torma Põhikool ja Torma Spordihoone, Kuremaa Elamuskeskus, Vudila Mängumaa.

LAAGRI VIDEO 

Kohtumiseni järgmisel Startup Safaril!