Ohutus algab meist endist

Helkuriga oled nähtavam

Me kõik osaleme liikluses enamasti iga päev. Aga kas kõik meist on ikka eeskujulikud liiklejad? Ning mis põhiline – kas me oleme teistele liiklejatele nähtavad? 

Käes on sügis ja sellega koos ka pime aeg. Helkurid tuleb nüüd välja otsida ja kõigi üleriiete külge riputada. Ka autojuhtidel! Ikka selleks, et helkurid saaksid teha „tööd“ , milleks nad loodud on. 

Kordame üle kõige tähtsamad helkuri kandmist puudutavad faktid: 
✨ Helkurit peab kandma halva nähtavuse korral või pimedal ajal liigeldes, nii asulavälisel teel kui ka asulas liigeldes. 
✨ Maanteel tuleb kõndida vasakpoolsel teepeenral, näoga lähenevate autode poole.
✨ Helkur tuleb kinnitada sõiduteepoolsele küljele! 
✨ Helkur peegeldab pimedas autojuhile vastu ainult siis, kui auto tuled talle peale paistavad. 
✨ Kõige kaugemale peegeldab helkur valgust tagasi siis, kui ta on auto tulede kõrgusel (50-80 cm maapinnast), umbes täiskasvanu põlve kõrgusel. 
✨ Helkur tuleb kinnitada riiete külge, keha sõiduteepoolsele küljele nii, et see ripuks vabalt allpool jope või mantli äärt. Sedasi on helkur autojuhile nähtav võimalikult mitmest küljest. 
✨ Hele (valge) helkur peegeldab valgust tagasi kaugemale kui tume helkur. 
✨ Kui helkuril on kriimud või mõrad, siis tema kvaliteet langeb ja ta ei peegelda valgust tagasi enam nii kaugele kui uus helkur. Kulunud helkur tuleb välja vahetada. 
✨ Et helkur päevasel ajal kriimustada ei saaks tuleks ta hoida hämara saabumiseni taskus. Bussi või autosse istudes pane helkur taskusse, sealt väljudes võta ta jälle kindlasti taskust välja. 
Kvaliteetse helkuri pakendil on kirjas CE EN13356 või CE EN17353 märgistus.
✨ Helkurit ei tohi koos jopega pesumasinasse panna. Pesumasin kulutab helkurit ja tema valgust peegeldavad omadused kaovad. 
✨ Helkurist ei ole kasu, kui ta on vaid ühel keha poolel ja jääb sõiduteed ületades teiselt poolt lähenevatele sõidukitele jala või mantli taha peitu (ka bussitaskus seistes). Turvalisem on liigelda, kui kanda korraga mitut helkurit – üks ühel ja teine teisel keha poolel.
✨ Ühest helkurist ei pruugi piisata, kuna see pole kõikidele autojuhtidele nähtav!

Peatumisteekond märjal teekattel  

Peatumisteekond sõltub teekattest ja -seisundist, rehvide haardetegurist, autojuhi reageerimiskiirusest.

Üleskutse kõikidele täiskasvanutele – kandke helkurit ja olge lastele eeskujuks.  

On väga tänuväärne, kui kõik lasteasutused, koolid, noortekeskused, raamatukogud, eakate klubid, jne aitavad helkuri kandmise vajalikkust meelde tuletada.  

Mida varasemas eas õpitakse õigesti käituma ja ohte hindama, seda parem on liiklusohutus.  

Hoolime endast! Hoolime teistest! Oleme ise nähtavad!  

Ainult koos saame luua turvalist liikluskultuuri. 

Diana Okas 
Transpordiamet 
Liiklusohutuse osakonna ekspert